TISKOVNA KONFERENCIJA/POSJET GRADILIŠTU projekta – „Projekt poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Semeljci”

 

  • GRUPA 1 – Radove na Izgradnji sustava odvodnje otpadnih voda u naseljima Koritna, Kešinci i Semeljci te radove na poboljšanju sustava vodoopskrbe na području općine Semeljci izvodi  zajednica ponuditelja Sokol d.o.o. i Izgradnja VVK d.o.o., te njihovi podugovaratelji.
  • GRUPA 2 – Radove na Izgradnji sustava odvodnje otpadnih voda u naseljima Mrzović i Vrbica izvodi zajednica ponuditelja Izgradnja VVK d.o.o i. Sokol d.o.o., te njihovi podugovaratelji.

  • GRUPA 3 – Radove na poboljšanju sustava vodoopskrbe šireg đakovačkog područja izvodi zajednica ponuditelja:  Sokol d.o.o.,  Izgradnja VVK d.o.o , Vodovod-Montaža d.o.o. i Crocus d.o.o.

RADIO REPORTAŽA 1

RADIO REPORTAŽA 2

TV REPORTAŽA 1

TV REPORTAŽA 2

U organizaciji Đakovačkog vodovoda d.o.o. i Općine Semeljci dana 08.11.2021. u Semeljcima održana je tiskovna konferencija i posjet gradilištu dosad najvećeg i najvrjednijeg projekt na području ove općine, EU projekt „Projekt poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Semeljci“ sufinanciranog iz Kohezijskog fonda. Uz održanu konferenciju obišlo se gradilište u Vrbici u Mrzovičkoj ulici.

Korisnik projekta je Đakovački vodovod d.o.o., a ukupna vrijednost iznosi 219.567.261,25 kuna; 69,3% bespovratna su sredstva EU, a preostalo sufinanciraju Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (13,30%), Hrvatske vode (13,30%), Općina Semeljci (3,52%) i Đakovački vodovod (0,57%).

Tiskovnoj konferenciji nazočili su gđa. Elizabeta Kos ravnateljica Uprave vodnoga gospodarstva i zaštite mora, g. Zoran Đuroković generalni direktor Hrvatskih voda, g. Josip Miletić zamjenik župana Osječkobaranjske županije, g. Antun Galić zamjenik gradonačelnik Grada Đakova, g. Grga Lončarević načelnik Općine Semeljci te g. Ivan Kočiš direktor Đakovačkog vodovoda d.o.o.

U okviru projekta izgradit će se i rekonstruirati cjevovod na sustavu vodoopskrbe i odvodnje na području Općina Semeljci i Viškovci te Grada Đakova (naselja Koritna, Kešinci, Semeljci te Mrzović i Vrbica). Planira se izgradnja novih crpnih stanica, kao i izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (4.800 ES). 

Direktor Đakovačkog vodovoda d.o.o. g. Ivan Kočiš obratio se okupljenima te je ujedno kroz prezentaciju predstavio projekt. Također, dodao je i kako je ovaj projekt povijestan za Općinu Semeljci.

Općinski načelnik g. Grga Lončarević s istim se složio te istaknuo kako je ovaj projekt vrjedniji od čitave dosad izgrađene infrastrukture u Općini Semeljci te pozvao sve sumještane da se priključe na sustav.

Koliko je projekt važan i za cijelu Osječko-baranjsku županiju, naglasio je i zamjenik župana g. Josip Miletić te izrazio zadovoljstvo što će se ovim projektom, odnosno brojnim novim priključcima, linijskom infrastrukturom, ali i svime što je potrebno za kvalitetniji razvoj gospodarstva, značajno poboljšati kvaliteta života mještana Semeljaca i cijelog područja koje pokriva Đakovački vodovod. Istaknuo je kako se na području Osječko-baranjske županije provode aglomeracije u vrijednosti od 2 milijarde kuna.

Generalni direktor Hrvatskih voda g. Zoran Đuroković rekao je kako je naša zemlja zahvaljujući ovakvim projektima sve bliže europskim standardima pokrivenosti kućanstava sustava odvodnje. – Riječ je o više od 50 kilometara kanalizacijskih kolektora zahvaljujući kojima će se više od 3.600 stanovnika priključiti na javni sustav odvodnje. Do sada na području Općine Semeljci uopće nije bilo odvodnje s pročišćavanjem otpadnih voda, a sada će imati riješenost javne odvodnje više od 90%.

Ravnateljica Uprave vodnog gospodarstva i zaštite mora Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja gđa. Elizabeta Kos istaknula je da je projekt aglomeracije Semeljci jedan od 60 projekata odobrenih u programskom razdoblju 2014.-2020. čija je ukupna vrijednost više od 25 milijardi kuna, od čega su prihvatljivi troškovi više od 20 milijardi kuna. “Ministarstvo je partner na ovom projektu, pa osim što sudjelujemo u provedbi odobravanja i pripremi projekta, također sufinanciramo ovaj projekt s oko 13%. Općina Semeljci će dobiti priključak na sustave javne odvodnje i vodoopskrbe, a naglašavam da su i pripreme za priključak također prihvatljivi troškovi iz EU fondova pa će i građani manje sudjelovati u troškovima.

FOTOGRAFIJE